Bee-Go ska främja biologisk mångfald och ekosystemtjänster lokalt och globalt i samverkan
Göteborgs Stad och fyra storföretag i regionen, AstraZeneca, Skanska, Vectura fastigheter, Volvo Cars, vill ta krafttag för att gynna biologisk mångfald och främja ekosystemtjänster och bjuder in fler att vara med i arbetet. Den 20 februari undertecknade de en gemensam avsiktsförklaring, ett handslag, där varje aktör åtar sig att genomföra åtgärder för biologisk mångfald.
– Handslaget för biologisk mångfald och ekosystemtjänster i Göteborg innebär att vi tillsammans vill bidra till att skydda och öka den biologiska mångfalden för en hållbar stadsmiljö, bättre hälsa för invånarna och ökad motståndskraft mot klimatförändringar. Det är inspirerande att se vilket engagemang det finns hos de inblandade parterna och jag tror att detta initiativ är väldigt bra för såväl invånare och näringsliv som för miljön, säger Viktor Elliot, lektor i företagsekonomi, Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet och forskningsledare i Mistra BIOPATH.
Viktor Elliot, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och WP2 ledare Mistra BIOPATH, och Vanessa Butani, hållbarhetschef Volvo Cars inledde seminariet om biologisk mångfald vid undertecknandet av Handslaget i Göteborg den 20 februari 2025. Foto: Isac Lundmark.
Mätbara mål och stöd från vetenskapligt råd
Genom handslaget åtar sig de engagerade aktörerna att öka kunskap om – och handlingskraft för – biologisk mångfald och ekosystemtjänster för att främja en hållbar utveckling i Göteborgsregionen. Varje aktör kommer att sätta upp två mål, som ska vara mätbara och bidra till verkliga förbättringar av biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Handlingsplanen kommer att granskas av ett vetenskapligt råd som tillsätts av Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier, GGBC, som ska agera som stöd för arbetet med det här handslaget.
– För att vända den negativa trenden för den biologiska mångfalden behöver vi arbeta på alla nivåer, både globalt och lokalt. I Göteborgsregionen finns stor expertkunskap om biologisk mångfald och genom att arbeta tillsammans kan vi göra stor skillnad, säger Jenny Klingberg, föreståndare för GGBC.
Det handlar om att göra skillnad för naturen
Henrik Smith, professor i zooekologi vid Lunds universitet och WP1 ledare Mistra BIOPATH höll en pedagogisk dragning om biologisk mångfald, kopplingen till klimatförändringar och vår välfärd, för en fullsatt salong av företrädare för privat och offentlig sektor i Göteborgsregionen.
Vi riskerar att få en ”MacDonaldisering” av naturen, förklarade Henrik Smith, professor i animalisk zooekologi vid Lunds universitet, och forskningsledare i Mistra BIOPATH för de samlade aktörerna vid handslagets undertecknande. Han förtydligade att miljö- och klimatförändringar drabbar specialiserade arter; kvar blir generalister och den lokala variationen mellan olika lokaler minskar. Förlust av mångfald och förändrade organismsamhällen är ett moraliskt problem och riskerar att leda till förlust av ekosystemfunktioner och resiliens.
– Samspelet mellan akademin och näringslivet viktigt, säger Henrik Smith. Vi kan bidra med evidens och verktyg, att hjälpa till att skilja det lilla från det stora och vara en vakthund mot förenklingar och greenwashing. För min del handlar samverkan med näringslivet om att göra skillnad och att vi forskare får insyn i hur olika verksamheter arbetar i praktiken.
– Handslaget för biologisk mångfald och ekosystemtjänster är en viktig satsning för att främja och skydda vår natur. Genom att samarbeta med andra aktörer kan vi hitta nya lösningar samt skapa en starkare och mer hållbar framtid. Detta är något vi på Volvo Cars brinner för extra mycket då vi har våra rötter och huvudkontor här i Göteborg omgivna av havets och kustens ekosystem, säger Vanessa Butani, hållbarhetschef på Volvo Cars.
Handslaget för biologisk mångfald och ekosystemtjänster i Göteborg signerades av:
Vanessa Butani, hållbarhetschef på Volvo Cars
Sara Gorton, Senior Vice President, Hållbarhets- och innovationsdirektör, Skanska Sverige Ramon Nogueras, acting Site Director, AstraZeneca Gothenburg
Viktor Bakker, Director Innovation & Sustainability, Vectura
Jenny Klingberg, föreståndare för Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier, GGBC Viktor Elliot, lektor i företagsekonomi, Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet
Johan Rehngren, stadsträdgårdsmästare Göteborgs Stad
samt
Martin Blixt, direktör på stadsfastighetsförvaltningen
Anders Ramsby, direktör på stadsmiljöförvaltningen
Henrik Kant, direktör på stadsbyggnadsförvaltningen
Kristina Lindfors, direktör på exploateringsförvaltningen
Pontus Werlinder, VD för Bostadsbolaget
Thorbjörn Hammerth, VD för Familjebostäder
Ylva Morén, VD för Bostads AB Poseidon
Ulf Merlinder, VD för Gårdstensbostäder
Dan Sandén, VD för Framtiden Byggutveckling AB
Mer information om initiativet och hur fler aktörer kan bidra till arbetet finns på webben:
www.beego.se