HållBAR - om styrning, trovärdighet och transparens när företag och finanssektor försöker sätta värden på biologisk mångfald
HållBAR är en del av Hållbarhetsveckan i Lund, ordnad av Lunds kommun och Lunds universitet. I år fick två av Mistra BIOPATH:s partners tillfälle att berätta om hur företag jobbar med att mäta naturvärden för att kunna arbeta metodiskt med beroenden, påverkan, risker, och möjligheter associerat med biologisk mångfald.
Susanne Arvidsson, programchef Mistra BIOPATH ledde samtalet och frågade hur det går att värdera eller sätta pris på biologisk mångfald? Är kunder och investerare intresserade? Hur kan ni inom näringsliv och finans driva på utvecklingen?
Linda Strindevall, Miljö-och klimatansvarig på OX2, och Monica Edblad, Hållbarhetsstrateg på Svensk Exportkredit, kunde båda intyga att intresset ökar men att det, jämfört med exempelvis växthusgasutsläpp, är svårare att mäta biologisk mångfald. Det är nu viktigt att öka medvetenheten om hur verksamheter påverkar och påverkas av biologisk mångfald. För att möjliggöra detta krävs ny kunskap och samverkan. Mistra BIOPATH är en bra samarbetsplattform för detta och ramverk som TNFD bidrar med metodik och stöd.
Det som händer nu, till följd av ny lagstiftning, är att företag måste ha bättre kännedom om hur biologisk mångfald är relevant för dem och kunna vara transparanta med detta. Mätbarhet är en förutsättning för att uppnå den transparens som den nya lagstiftningen syftar till att uppnå. Inom forskningsprogrammet MistraBIOPATH ställs därför frågorna; Vad mäter vi? Hur mäter vi?
Mätbarheten möjliggör prioritering och styrning
Alla kan jobba med biologisk mångfald baserat på befintliga metoder och data, men mätbarheten är ett hinder för att kunna göra detta bättre, menar Linda, som betonar att mätbarheten möjliggör för prioritering och styrning. Detta är en viktig del av omställningen till ett mer hållbart samhälle som de nya hållbarhetsramverken syftar till att uppnå.
Med ökad förståelse kring hur biologisk mångfald kan orsaka finansiella effekter för bolag blir frågan aktuell för flera roller inom bolagen - inte bara hållbarhetsteamen. Det krävs därför att vi pratar samma språk. Mätbarheten och förståelsen för vad det är vi mäter ger tillsammans förutsättningarna som krävs för att integrera biologisk mångfald i bolagets verksamheter, och därmed en del av vårt finansiella system.
Trovärdighet och transparens avgörande
Aktörer inom finansbranschen bör driva på transparensen så att kriterier för vad vi klassificerar som miljömässigt hållbart inom detta område blir tydligt. För att vara trovärdigt måste det innebära att något konkret förbättrats från en viss tidpunkt till en annan, menar Monica. När vi diskuterar med kunder inom olika branscher så finns det alltid aktörer som väljer att gå före regleringskrav och trampar upp ny mark. Förutom att delär sig mycket på vägen ger det också ofta konkurrensfördelar.
Avslutningsvis konstaterade Susanne Arvidsson att framsteg inom näringslivet spelar en stor roll. Det pågår ett policyskifte, Transition Finance, som genom EU:s många nya lagar och initiativ vill omdirigera och accelerera finansiella flöden till de mest hållbara investeringarna. Näringslivets förmåga att implementera nya krav och förväntningar, både inom finansbranschen och inom industrin, gynnas av forskning som genomförs i nära samarbete med industrin.