TV4:Sensorer mäter biologisk mångfald

I ett nyhetsinslag på TV4 idag visas en ny lösning på hur mätning av mängden insekter på en plats kan mätas med hjälp av sensorer. Detta kan vara intressant för verksamheter i deras rapportering kring påverkan på biologisk mångfald. Viktor Elliot, Mistra BIOPATH kommenterar företagens behov av att kunna mäta sin påverkan och hantera risken att den biologiska mångfalden minskar.

Se inslaget på TV4

Metoderrna för att mäta biologisk mångfald är ofta komplicerade och dyra. Det finns ingen enskild mätenhet utan förutsättningarna varierar beroende på plats och område. I detta fall handlar det om en metod där sensorer läser av elektriska fält. När insekter passerar bryts fälten och sensorerna kan, baserat på vingslagens frekvens, mäta hur många insekter som passerar, och hur stora de är.

Utdrag ur artikeln Sensorer mäter biologisk mångfald genom att räkna insekter

– Man kan gå ut vid ett enskilt tillfälle och se vilka insekter, fåglar eller djur man har på en plats. Men tack vare den här tekniken kan man följa förändringar över tid och få en bättre baslinje att utgå ifrån om man gör en förbättring. Det här är något som vi vill ska gagna jordbruket i framtiden och då måste vi också lära oss om hur det fungerar, säger Anders Stålhand, projektledare för sensorprojektet.

Nytta i städer

Men inte bara lantbruk kan ha nytta av sensorerna. Företag inne i städer kan exempelvis plantera växter på taket och använda sensorerna för att se om dessa åtgärder hjälpt den biologiska mångfalden. Och företag kommer att behöva den här typen av lösningar. Från och med i år finns nämligen ett EU-direktiv som kräver att företag ska rapportera sin påverkan på den biologiska mångfalden i sin omgivning

– Den globala debatten har fått upp ögonen för att det går väldigt illa för den biologiska mångfalden och att vi har en snabbt nedåtgående trend. Det skapar en risk och den risken behöver alla företag ta hänsyn till. Då blir det mer affärsnära, då är det inte bara en lagstiftning som ställer krav utan man ser att här finns risker för vår verksamhet, säger Viktor Elliot, lektor i företagsekonomi vid Göteborgs Universitet.

Previous
Previous

Vem ska betala för mångfalden?

Next
Next

Utan biologisk mångfald har människan ingen framtid – inför en naturlag